Hoogtijd voor een nieuwe tijd

accurate-alarm-alarm-clock-359989

Komende zondag is het zo ver. Dan mogen we de klok weer een uur vooruitzetten naar de zomertijd, maar hier gaat in de toekomst waarschijnlijk verandering in komen. De Europese Commissie wil namelijk dat er een eind komt aan het halfjaarlijks verzetten van de klok. We moeten dus kiezen tussen de zomertijd of de wintertijd en dat zou, afhankelijk van wat we kiezen, nadelig kunnen zijn voor onze gezondheid.
 
Altijd wintertijd
Wanneer we kiezen om altijd de wintertijd te hanteren zal er in de winter dus niks veranderen. 21 december zal de zon dan om 08:45u opgaan en rond 16:30u weer ondergaan. In de zomer zal de zon dan een uur eerder op en ondergaan. Op 21 juni is het dan van 04:20u tot 21:00u licht. De afgelopen decennia was dit van 05:20u tot 22:00.
 
Altijd zomertijd
Wanneer we kiezen voor de zomertijd zal er dus juist een verandering komen in de winter. Op 21 december zal de zon dan om 09:45u (i.p.v. 08:45u) opkomen en om 17:30u weer onder (i.p.v. 16:30u). Op 21 juni komt de zon dan om 5.20 op. En gaat rond 22.00 uur weer onder.
 
Om meer inzicht te krijgen in de gevolgen riep het kabinet in oktober 2018 een aantal experts bijeen. Wat gezondheid betreft zou het aanhouden van een permanente zomertijd kunnen zorgen voor een grotere sociale jetlag. Dit houdt in dat onze biologische klok niet gelijkloopt met onze sociale klok (werk, onderwijs etc.). Dit kan, afhankelijk van je chronotype (ochtend- of avondmens), slaapproblemen met zich mee brengen en zorgen voor minder productiviteit en veiligheid op het werk en in de schoolbanken. Ook leidt Nachtwerk tot grotere risico’s op het krijgen van hart- en vaatziekten, slaapstoornissen en suikerziekte.
 
Omdat het afschaffen van het tweejaarlijks verzetten van de klok op veel meer vlakken gevolgen zal hebben, is het nog maar de vraag welke tijd Nederland wil aanhouden. Eerst wordt er verder gekeken naar wat deze gevolgen precies zijn en dus gaat komende zondag de klok weer van de muur.

Partners

Logo-INTER-PSY-jpg
FC_Groningen
hanze
alfa-college