Vitamines, wat doen ze precies?

Elizabeth and Richard (25)

Uiteindelijk komt het met voeding altijd op het volgende neer: eet gevarieerd, zorg er dus voor dat je alle kleuren van de regenboog op je bord hebt liggen. Wanneer je gevarieerd eet volgens de schijf van vijfmag je ervanuit gaan dat je van alle vitamines genoeg binnenkrijgt. Hoewel iedereen wel weet dat het belangrijk is om genoeg vitamines te eten, weten we nog niet allemaal waar ze precies goed voor zijn. Daarom hebben we ze hier voor jullie op een rijtje gezet. 

Vitamine A (Retinol)

Vitamine A is belangrijk voor een goed zicht, je huid, de hersenen en een goed werkend zenuwstelsel. Het is verantwoordelijk voor de oranje kleurstof in groenten en fruit, zoals: worteltjes, sinaasappels en mandarijnen, maar ook in bananen, bloemkool, spitskool en vleesproducten is deze vitamine te vinden.
 
Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B1 is belangrijk voor een goed geheugen en een langdurig tekort kan dan ook geheugenstoornissen met zich meebrengen. Vooral risicodoelgroepen zoals alcoholisten hebben een grotere kans op het syndroom van Korsakov, omdat alcohol de reserves van deze vitamine in het lichaam uitput. Vitamine B1 zit voornamelijk in graanproducten en dierlijke producten.
 
Vitamine B2 (Riboflavine)
Vitamine B2 is betrokken bij de energievoorziening van ons lichaam. Het zorgt er dus voor dat we energie vrijmaken uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook is het verantwoordelijk voor de gele kleur in onze groente en zelfs onze urine. Ook helpt hetde schildklier bij de aanmaak van rode bloedcellen en verstevigt het je huid. Je vindt het vooral terug in groenten, fruit, graan- en vleesproducten.
 
Vitamine B3 (Niacine)
Vitamine B3 is betrokken bij de energieproductie in het lichaam en een tekort kan zorgen voor huidproblemen, diarree en dementie. Omdat deze voedingsstof belangrijk is voor een goede bloedsomloop, kan een overschot juist zorgen voor blozen, roodheid en jeuk. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Niacine, zo wordt het ook wel genoemd, zit in volkoren graanproducten, aardappelen, groenten en vlees of vis.
 
Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Vitamine B5 is nodig voor de energievoorzieningen in ons lichaam en de opbouw en afbraak van vetten en eiwitten. Een langdurig tekort kan resulteren in branderige voeten. Extra vitamine B5 kan ook helpen bij mensen met een burn-out en is in bijna elk product wel te vinden: groente, fruit, peulvruchten, volkoren producten en dierlijke producten.
 
Vitamine B6 (Pyridoxine)
Vitamine B6 is medeverantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en eiwitten voor het opbouwen van weefsel en het behouden van je immuunsysteem. Teveel van deze vitamine kan zorgen voor aandoeningen in de zenuwen, daarom is de maximale hoeveelheid voor volwassenen 25 milligram. Vitamine B6 zit in graanproducten, aardappelen, peulvruchten en dierlijke producten.
 
Vitamine B8 (Biotine)
Biotine is nodig voor het vrijmaken van energie uit eten en is daarnaast belangrijk voor het verstevigen van de structuur van onze huid, nagels en haren. Een overschot aan vitamine B8 plas je uit en is dus ook niet schadelijk. Aan de andere kant kan een tekort zorgen voor depressieve gevoelens en bloedarmoede. Biotine is te vinden in de volgende producten: Noten, pinda’s, eieren, lever en melk.
 
Vitamine B11 (Foliumzuur)
Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en vervult daarnaast ook een rol bij de werking van ons zenuwstelsel. Vitamine is erg belangrijk bij de groei van een ongeboren kind en daarom is het advies aan zwangere vrouwen ook om extra bij te slikken van deze vitamine (400 microgram tot de tiende week van de zwangerschap). Hierdoor wordt de kans op een open ruggetje bij de geboorte verkleind. Foliumzuur komt vooral voor in (groene) groente, volkorenproducten en dierlijke producten.
 
Vitamine B12 (Cobalamine)
Vitamine B12 is een vitamine die mensen vooral uit dierlijke producten haalt. Daarom worden mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet aangeraden om extra van deze vitamine te slikken in de vorm van supplementen. De vitamine is verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en werking van je zenuwstelsel en is daarom dus onmisbaar.
 
Vitamine C (Ascorbinezuur)
Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, het vormen van bindweefsel en de opname van ijzer in ons lichaam. Vroeger zorgde een tekort aan deze vitamine zelfs tot scheurbuik, maar met het hedendaagse dieet komt dat bijna niet meer voor. Het is te vinden in groenten, fruit en aardappelen en met name in kiwi’s en paprika’s.
 
Vitamine D
Vitamine D is één van de weinig vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken d.m.v. zonlicht. Zorg dus dat je voldoende buiten komt. Desondanks zijn er toch veel mensen met een tekort aan deze vitamine en hen wordt dan ook aangeraden om, vooral in de wintertijden, een beetje extra vitamine D te slikken. Dit geldt vooral voor kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, getinte mensen en mensen die over het algemeen weinig buiten komen.
 
Vitamine E
Vitamine E is belangrijk voor de bescherming van cellen, weefsel, bloedvaten, organen en de ogen en is dus een belangrijke antioxidant. Een tekort komt gelukkig bijna niet voor en een teveel is niet schadelijk. Het is te vinden in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. 
 
Vitamine K (Fylochinon)
Naast vitamin D kan het lichaam ook vitamine K aanmaken. Dit gebeurt dan niet door het zonlicht, maar in onze lever. Pasgeboren baby’s maken deze vitamine nog niet aan en krijgen deze tijdens de zwangerschap ook niet van hun moeder, daarom krijgen zij na de geboorte altijd een paar drupjes vitamine K. Het is belangrijk voor het stollen van ons bloed en is vooral te vinden in bladgroenten, fruit, granen en dierlijke producten, zoals vlees en melk.

Partners

Logo-INTER-PSY-jpg
FC_Groningen
hanze
alfa-college