Spierpijn

Foto voor insta

Tips om spierpijn te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt ook voor spierpijn. Daarom hebben we hieronder een aantal tips:
 
Bouw je training rustig op
Als je nog niet heel langt traint of niet met regelmaat, dan is het belangrijk om te beseffen dat je niet ineens van niets naar alles kunt. Bouw je training daarom rustig op, zeker als je oefeningen doet waar je lichaam nog niet aan gewend is. Als je de training rustig opbouwt, is de kans op hevige spierpijn (en blessures) een stuk kleiner.
 
Train met regelmaat
Je kunt beter een paar keer per week wat lichter trainen, dan een keer per week heel intensief. Als je lichaam elke keer opnieuw aan de belasting moet wennen, blijft er spierpijn ontstaan. Door regelmatig te trainen, raakt je lichaam aan meer gewend aan de belasting en wordt de spierpijn minder.
 
Doe een warming-up en cooling-down
Een goede warming-up en cooling-down zijn belangrijk om de spieren soepel en pijnvrij te houden. Een warming-up omdat die de spieren voorbereidt op de inspanning die gaat komen en een cooling-down omdat die ervoor zorgt dat de spieren niet al te abrupt tot rust komen en het lichaam niet te snel afkoelt.
 
Welke spiergroepen je opwarmt en hoe je dat doet, hangt af van de sport die je gaat beoefenen. Rustig inlopen en rek- en strekoefeningen zijn altijd effectief. Dit verbetert de doorbloeding, waardoor de spieren voldoende zuurstof en brandstof aangeleverd krijgen. Ook bij de cooling-down gaat het om de doorbloeding. Als je het sporten rustig afbouwt (uitlopen en stretchen), blijft de doorbloeding op peil en dat zorgt weer voor de afvoer van afvalstoffen.
 
Drink voldoende water
Water drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen worden verdund en makkelijker kunnen worden uitgescheiden.
 
Neem een warme douche
Door een warme douche, een warm bad of een saunabezoek worden je spieren lekker warm. Hierdoor verbetert de bloedsomloop en kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. 

Partners

Logo-INTER-PSY-jpg
FC_Groningen
hanze
alfa-college