Positieve gezondheid

positieve gezondheid foto

De betekenis van gezondheid is groot en breed. Dat je gezond bent betekent niet per se dat je blij en gelukkig bent. Het aantal depressieve mensen in Nederland stijgt, maar dit betekent niet gelijk dat deze mensen ongezond zijn. Gezondheid is geen statistisch gegeven, maar ook het vermogen om veerkrachtig te zijn, een eigen regie te voeren en aanpassingsvermogen te hebben.  

Bij de positieve gezondheid staat de betekenis van het leven centraal. Mensen die vanuit positieve gezondheid denken, denken in oplossingen, niet in beperkingen.
De onderwerpen die centraal staan zijn: Lichaamsfuncties, mentale gezondheid, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal leven en dagelijks functioneren.  

Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je jezelf ontwikkelt op het gebied van positieve gezondheid? 

  • Doe dingen die je leuk vindt. Plan elke dag een moment in je agenda vrij waarin je wat leuks kunt doen voor jezelf. Denk hierbij aan activiteiten die je energie geven en waar je blij van wordt. Doe dingen die je helpen ontspannen. Ga bijv. een boek lezen, maak een wandeling of ga wat leuks doen met vrienden. 
  • Denk vaker positief. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het maar eens. Wanneer jij een lach opzet zal je merken dat je vanzelf gaat lachen. Of schrijf op wat er elke dag goed ging en wat je een fijn gevoel gaf deze dag. Na verloop van tijd zul je zien dat alleen al het nalezen van alle positieve gebeurtenissen je een heel goed gevoel kan geven.
  • Probeer afleiding te zoeken wanneer je blijft dwalen in negatieve gedachten. Misschien herken je het wel, wanneer je in een negatieve gedachte blijft hangen kom je daar soms niet meer uit. Vervelend he? Probeer tijdens zo’n moment om afleiding te zoeken. Zet een muziekje op, ga een stukje wandelen of lees een boek.

Partners

Logo-INTER-PSY-jpg
FC_Groningen
hanze
alfa-college